2012 m. rugsėjo 7 d., penktadienis

Slyvų ir raudonųjų serbentų pyragas


 
Labai skanus, saldus slyvų ir raudonųjų serbentų pyragas. Saldžios slyvos su rūgščiais serbentais puikiai papildo vienas kitą. Iš tiesų kai gaminau pirmą kartą, šiek tiek per daug įdėjau cukraus, todėl recepte sumažinsiu jo kiekį.

Pagrindui:
350 g miltų,
200 g šalto sviesto (arba margarino),
2 nubraukti valg. š. cukraus,
0,5 arb. š. druskos,
60 ml šalto vandens.

Įdarui:
800 g slyvų,
300 g serbentų, 
100 g cukraus,
1 v. š. vandens

Gabaliukais supjaustome šaltą sviestą, į jį sudedame miltus, cukrų druską ir pilame vandenį. Viska suminkome arba su mikseriu sulipiname į vientisą masę. Stengiamės neperminkyti tešlos. Dedame į šaldytuvą 30 minučių.

Ištraukus tešlą, ją padaliname į dvi dalis. Vieną dalį iškočiojame ant šiek tiek miltais pabarstyto stalviršio ir tiesiame į kepimo formą. Gražiai apipjauname kraštelius ir kepimo formą dedame į šaldytuvą 15-20 min. 

Iš likusios tešlos išsikočiojame didelį lakštą ir jį supjaustome maždaug 2 cm ilgio juostelėmis. 



Ant sviestinio popieriaus nusipiname tinklelį viršutinei pyrago daliai. Kol pasiruošime įdarą sviestinį popierių su tinkleliu dedame į šaldytuvą.

Pasiruošiame įdarą - iš slyvų išimame kauliukus. Į keptuvę supilame cukrų ir vandenį, pakaitinam kol cukrus ištirps ir pradės švelniai ruduoti. Tuomet į vidų dedame slyvas ir pakepiname apie 4-6 min, iki slyvos truputėlį suminkštės ir išskirs šiek tiek sulčių. Šiek tiek atvėsiname.


Iš šaldytuvo išimame pagrindą ir ant viršaus sudėliojame slyvas, keptuvėje paliekam keletą šaukštų skysčio, kuriame kepė slyvos, juo tepsime pyrago paviršių jam iškepus.


Ant slyvų barstome raudonuosius serbentus. Maniškiai serbentai buvo šaldyti kartu su cukrumi, todėl gavosi labai saldus smaližinis pyragas :) Ant pyrago su įdaru dedame nupintąjį tinklelį,  apipjaustome kraštelius, gražiai juos prispausdami prie pagrindo tešlos kraštų. Pyragą šauname į orkaitę įkaitintą iki 180 laipsnių. Kepame apie 30 minučių, kol paviršius gražiai apskrus.

Iškepusio pyrago paviršių aptepame slyvų sirupu. Skanus ir šiltas, bet man skanesnis buvo jau atvėsintas.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą