2012 m. rugsėjo 14 d., penktadienis

Vištienos apkepas su bulvių koše


Turbūt daugelis savo virtuvės pažintį pradeda pyragu ir desertų kepimu. Mano pirmasis kepinys buvo obuoliai trapioje tešloje, jau nelabai pamenu kaip man ten gavosi. Matyt dėl savo pirmosios patirties virtuvėje, labai susidraugavau su orkaite, ir dabar toliau su ja gerai sutariu. Pamakalavai kažką, šast į orkaitę ir eini užsiimti savo reikaliukais :) Susilaukiu priekaištų, kad kepu tik saldumynus, tad šį kartą priėjau kompromisą - pyragas, bet nei kiek nesaldus :)

Idėja kilo bežiūrint vieną iš Gordon Ramsay laidų. Piemenų pyragas. Tik labai labai turbūt nepiemeniškas, ir todėl net nedrįsau jo pavadinti piemenų pyragu, tiks ir vištienos apkepas. Kadangi po ranka turėjau daug nuskustų, supjaustytų bulvių ir atšildytą didelę vištą gaminimo procesas itin palengvėjo.

Reikės:
1 didelės vištienos krūtinėlės,
2 paprikų (viena geltona, kita raudona),
2 morkų,
1 svogūno galvos,
1-2 skiltelių česnako,
Pluoštelio baziliko lapelių,
Druskos,
Pipirų,
2 šaukštų grietinės,
100 ml balto vyno.

Bulvių košei:
1,5 kg bulvių,
2 šaukštai majonezo,
Raudonėlio,
Rozmarino,
Druskos.


Užkaičiam puodą su vandeniu, įmetame šaukštelį druskos. Per tą laiką nusiskutame ir susipjaustome bulves mažesniais gabalėliais ir dedame į verdantį vandenį. Gerai išverdame, nupilame didesniąją dalį vandens, tiek kad liktų koks centimetras nuo dugno. Į vidų dedame majonezą ir triname su blenderiu arba su bulvių trintuve. Darome tai labai atsakingai, jeigu norėsim pyrago viršų puošti rožytėmis per konditerinį švirkštą. Košę pagardiname raudonėliu ir rozmarinais.


Svogūną ir morką susipjaustome šiaudeliais. Į keptuvę pilame šlakelį alijaus, pakaitiname ir dedame svogūną ir morkas. Pakepiname ant silpnos ugnies, tol kol morka suminkštės.

Per tą laiką vištienos krūtinėlę susipjaustome gabalėliais, dedame ant didelės pjaustymo lentos, ant viršaus uždedame stambiais kubeliais supjaustytas paprikas, baziliko lapelius, papjaustytus česnakus, druską, pipirus. Viską perkapojame su dideliu virtuviniu peiliu, kol stambūs paprikų kubeliai virs smulkiais paprikų kubeliais.


Imame puodą, į jį pilame aliejaus, pakaitiname ir į vidų dedame vištienos-paprikų mišinį. Pakepiname pamaišydami, kol vištienos gabaliukai lengvai paskrus. Tuomet į vidų dedame svogūnus ir morkas. Pilame vyną ir pakepiname keletą minučių, tuomet dedame grietinę ir troškiname kol suminkštės paprika.

Visą mišinį pilame į kepimo formą, tolygiai paskirstome. Jeigu troškinukas atrodo per sausas ant viršaus galima užpilti sultinio arba pieno.


O dabar pasirinktinai  - arba atliekamas puošybinis bulvių košės dėjimas ant troškinio panaudojant konditerinį švirkštą, arba tiesiog sudedame su šaukštu košę ir gražiai palyginame paviršių.


Šauname į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame 20 minučių kol paviršius nusidažys gražia rudai-auksine spalva.


Patiekiame su grietine, majonezu arba pomidorų padažu. Ypač skanu su šviežiais pomidorais arba raugintais agurkėliais. Skanaus :)


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą